Ποιες ελληνικές σειρές τρελαίνουν τα μηχανάκια της AGB και στο εξωτερικό?

Share it:
Η ελληνική τηλεόραση έχει κατακλυστεί από τούρκικες σαπουνόπερες, ξενόφερτα projects για σόου, αμερικάνικες σειρές, που κατάφεραν να εκτοπίσουν σημαντικά τις ελληνικές παραγωγές.

Η Ελλάδα όμως μένει απτόητη σε όλη αυτή τη νέα τηλεοπτική τάση και βγαίνει αλώβητη από την κυριαρχία των δυτικών και ανατολικών επιρροών, μέσα από την δική της επέλαση σε βαλκανικές και ανατολικές χώρες. Και τι εννοώ με αυτό;

Είναι αξιέπαινη και αξιοθαύμαστη η πορεία που ακολουθούν αρκετές ελληνικές κωμικές, δραματικές, κοινωνικές σειρές στα γειτονικά βαλκάνια και την βαθειά ανατολή. Πολλά κανάλια της Σερβίας και της Αραβίας προβάλλουν καθημερινά δικές μας παλαιότερες σειρές, μεταγλωττισμένες ασφαλώς, οι οποίες σημειώνουν τεράστια επιτυχία.

Το σίριαλ "Της Αγάπης Μαχαιριά" του Στράτου Μαρκίδη σαρώνει στη γειτονική Σερβία, έστω και κατόπιν εορτής. Μπορεί η σειρά "Της Αγάπης Μαχαιριά" να προβλήθηκε από τον Ant1 τις χρονιές 2006-2007, παρόλα αυτά φαίνεται πως πουλάει ακόμα, τουλάχιστον στη Σερβία.H σειρά με τον Κώστα Σόμμερ και τη Φαίη Ζαφειράκου γνωρίζει πολύ μεγάλη επιτυχία, καθώς το κανάλι Priva, του ΑΝΤ1 που προβάλει τη σειρά το τελευταίο χρονικό διάστημα βλέπει τα ποσοστά τηλεθέασης να εκτοξεύονται. Δεν αποκλείεται λοιπόν ο Μαρκίδης να βγάλει κι άλλες σειρές του εκτός συνόρων, μιας και όπως αποδεικνύεται οι ξένοι αγαπάνε τις ελληνικές παραγωγές. Ο Κώστας Σόμμερ δήλωσε επί του θέματος: "Σίγουρα, μόνο θετικά συναισθήματα έχω, αφού νιώθω ικανοποίηση που αναγνωρίστηκε η συγκεκριμένη συνεργασία μου και στο εξωτερικό. Είναι ευχάριστο το υψηλό ποσοστό που παρουσίασε και ελπίζω να ανέβει ακόμη πιο πολύ όσο περνάει ο καιρός".Στο κανάλι ΒΤV, το βαρύ πυροβολικό είναι το... «Νησί», το οποίο έχει κερδίσει τις εντυπώσεις. Η ιστορία της Σπιναλόγκας και των ανθρώπων που ζούσαν μέσα και γύρω απ' αυτήν, έχει συγκινήσει και τους Βούλγαρους τηλεθεατές. Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι πλέον το "Νησί" αρχίζει να κατακτά όλη την Ευρώπη. Μετά τη Σερβία, τη Βοσνία, την Κροατία και την Ουγγαρία, το «Νησί» ετοιμάζεται να κατακτήσει την τηλεόραση και της Σκανδιναβίας. Πριν λίγες ημέρες και η Φινλανδία απέκτησε τα δικαιώματα του σίριαλ και είναι έτοιμη να το παραδώσει στο κοινό της.Αφού έκανε επιτυχία στην Ελλάδα, ο “Λάκης ο Γλυκούλης” πήγε Βουλγαρία όπου σημειώνει τρελά “νούμερα”, επιβεβαιώνοντας πως οι ελληνικές σειρές κάνουν θραύση στην γειτονική χώρα. H γνωστή κωμική σειρά με τον Πέτρο Φιλιππίδη μεταδίδεται καθημερινά στις 18:55 από το δίκτυο BNT1 και υπό τον τίτλο “Η Οικογένεια Του Λάκη”, κάνοντας πολλούς τηλεθεατές να καθηλώνονται στον καναπέ.Επίσης, τα «Μυστικά της Εδέμ» γνωρίζουν τεράστια επιτυχία και στον αραβικό κόσμο εκτός από την μεγάλη απήχησή τους στην Ελλάδα! Η σειρά προβάλλεται μεταγλωττισμένη στα περσικά από το κανάλι FARSI1 TV, ενώ μεταδίδεται και από συνδρομητικό κανάλι στο Ντουμπάι, που εκπέμπει σε Ιράν, Ιράκ, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αφγανιστάν και όπου μιλούν τη συγκεκριμένη γλώσσα. Οι περιπέτειες του Λουκά, του Νικόλα, της Εύας, της Νόρας και της Δάφνης κάνουν θραύση και στο εξωτερικό, καθηλώνοντας χιλιάδες τηλεθεατές στη Μέση Ανατολή.Ας μην ξεχνάμε ότι η πρώτη σειρά που πουλήθηκε στο εξωτερικό ήταν η θρυλική «Λάμψη» με πρώτη χώρα υποδοχής την Κίνα. Στη Βουλγαρία παιζόταν από το 2000 στο κανάλι BNT1 έως την προηγούμενη άνοιξη, και μάλιστα με δύο επεισόδια την ημέρα. Μετά τη λήξη της οι τηλεθεατές ζητούν επίμονα να προβληθεί σε επανάληψη.

Αυτή η σπουδαία προσπάθεια να μας μάθουν οι ξένοι λαοί έφερε αποτελέσματα καθώς το βαλκανικό και ανατολικό κοινό έχει λατρέψει το ταλέντο των Ελλήνων συντελεστών αυτών των σειρών, έχει αυξηθεί η αναγνωρισιμότητα του ελληνικού στοιχείου γεγονός που συμβάλλει θετικά στην εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα στο εξωτερικό, η οποία δυστυχώς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Όλοι ξέρουμε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης θεωρούμαστε οι παρακατιανοί της Ευρώπης. Αφού λοιπόν δεν μπορέσαμε να διαπρέψουμε σε τομείς όπως η οικονομία, η πολιτική, η κοινωνία ας το κατορθώσουμε μέσα από τον πολιτισμό και τις τέχνες. Ας μάθουν οι ξένοι, μέσα από αυτό το πρώτο, μικρό ίσως αλλά παράλληλα αποτελεσματικό και ωφέλιμο για την Ελλάδα βήμα, ότι έχουμε αξία, όρεξη για δουλειά, ταλέντο για υλοποίηση νέων, πρωτότυπων ιδεών. Ας καταλάβουν έτσι τα κανάλια ότι μπορεί να εκμεταλλεύονται την κρίση προς όφελός τους προβάλλοντας ξένες σειρές και παραγκωνίζοντας τα ελληνικά προγράμματα , όμως οι ελληνικές σειρές και όσοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από αυτές δικαιώνονται με αυτή την κίνηση εξωστρέφειας της ελληνικής τέχνης, και παίρνουν κουράγιο, θάρρος, δύναμη να δημιουργήσουν έστω και με λιγότερα. Γιατί αν όλοι έπρατταν με το σκεπτικό «Άντε μωρέ τώρα δεν έχουμε ούτε να φάμε, θα ασχολούμαστε με τέχνες και γράμματα», θα είχε χαθεί ολοσχερώς το ελληνικό στοιχείο. Άλλωστε όλοι εκείνοι που μας διαβάλουν κατά βάθος αυτό επιδιώκουν, να εξαλείψουν και την στοιχειώδη ελληνική χροιά.


Fwnazw-team.gr
Share it:

ΕΛΛΑΔΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

MEDIA

PHOTOS

VIDEO

Post A Comment: