Μάθετε:Γιατί δεν κλαίνε οι άντρες;

Share it:
Είναι ένα αλμυρό υγρό, που αποτελεί μίγμα νερού, λίπους και βλέννας. Τα δάκρυα έχουν ως κύριο ρόλο να διατηρούν υγρά και καθαρά τα μάτια μας, αλλά έχουν τη δύναμη να εκφράζουν άριστα και τα συναισθήματά μας.

Υπάρχουν τριών ειδών δάκρυα: τα συνεχόμενα (είναι αυτά που ενυδατώνουν τα μάτια), τα αντανακλαστικά (παράγονται σε αντίδραση σε ερεθιστικές ουσίες) και τα συναισθηματικά (παράγονται σε αντίδραση στα συναισθήματα). Τα συνεχόμενα παράγονται από τους μικρούς αδένες των βλεφάρων, ενώ τα αντανακλαστικά και τα συναισθηματικά από τον μεγάλο δακρυϊκό αδένα.

Αντανακλαστικά είναι τα δάκρυά μας όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια, όταν είναι πολύ «δυνατό» το φως ή όταν μπαίνει μια βλεφαρίδα στο μάτι μας – και η παρουσία τους είναι υγιής αντίδραση, ενώ αντιθέτως η απώλεια αυτού του αντανακλαστικού συνήθως υποδηλώνει βλάβη στον δακρυϊκό αδένα, κατά τον καθηγητή Ντούα.

Τα συναισθηματικά δάκρυα πιστεύεται ότι παράγονται επειδή μας βοηθούν να χαλαρώνουμε, αλλά και για να περάσουν το μήνυμα στους άλλους ανθρώπους ότι χρειαζόμαστε βοήθεια, κατά τον δρα Αντ Βίνγκερχετς, καθηγητή στη Σχολή Κοινωνικών & Συμπεριφορικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Tilburg, στην Ολλανδία, ο οποίος είναι παγκοσμίου φήμης ερευνητής του στρες και των συναισθημάτων.

«Τα περισσότερα συναισθηματικά δάκρυα παράγονται όταν νιώθουμε απελπισμένοι», εξηγεί. Επειδή, δε, «ορμώνται από το συναίσθημα, κλαίνε περισσότερο όσοι μεγαλώνουν σε οικογένειες στις οποίες το κλάμα είναι συνηθισμένη αντίδραση».

Εντούτοις, υπάρχει κάτι που μπορεί να αναχαιτίσει τα συναισθηματικά δάκρυα: η τεστοστερόνη. Είναι η ορμόνη του ανδρικού φύλου και πιθανώς εξαιτίας της δυσκολεύονται τόσο πολύ οι άνδρες να κλάψουν, εκτιμά ο δρ Βίνγκερχετς. Την ίδια δυσκολία αντιμετωπίζουν και οι γυναίκες που αλλάζουν φύλο, ενώ αντιθέτως οι άνδρες που αλλάζουν φύλο ανακαλύπτουν ότι πλέον μπορούν να κλαίνε πολύ περισσότερο.

Μείωση στην παραγωγή των δακρύων παρατηρείται και στις γυναίκες που περνούν την κλιμακτήριο – πιθανώς διότι μειώνονται τα οιστρογόνα στον οργανισμό τους, κατά τον δρα Τσανγκ.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ Weekend,star.gr
Share it:

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ-ΖΩΗ

ΥΓΕΙΑ

Post A Comment: