Αυτό είναι το ελληνικό χωριό με τις περισσότερες γεννήσεις!

Share it:
​Τα Λιβάδια του Μυλοποτάμου στην Κρήτη είναι το χωριό, το οποίο συνεχίζει, εκ… παραδόσεως, να κρατά την πρωτιά στις γεννήσεις πανελλαδικά με αποτέλεσμα η… μικρότερη οικογένεια να αριθμεί σήμερα τρία παιδιά.


Σε αυτή την περιοχή λοιπόν, σε αντίθεση με τα αστικά κέντρα, η κρίση δεν «έκοψε» τις γεννήσεις! Το σύνολο, σχεδόν, του πληθυσμού έχει από τέσσερα παιδιά και πάνω. Κι αυτό, γιατί, όπως λένε οι κάτοικοι «τα πολλά παιδιά είναι ευτυχία».


Και βέβαια, ο… πρωταθλητισμός των ζευγαριών σε γεννήσεις, δεν είναι τωρινό φαινόμενο αλλά από αιώνες μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, σαν να είναι κανόνας.

Μάλιστα, σε παλαιότερες δεκαετίες, επειδή ο αριθμός των παιδιών δεν χωρούσε στις υπάρχουσες τάξεις του σχολείου αναγκαζόταν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να ενοικιάζει και… σπίτια που χρησιμοποιούνταν ως διδακτικές αίθουσες!


«Όταν πήγαινα στο σχολείο», αναπολεί ο Βασίλης Νύκταρης, «το 1960, πηγαίναμε στο δημοτικό με 450 παιδιά και επειδή ήμασταν πολλά και δεν χωρούσαμε στις τάξεις, ενοικίαζαν στο χωριό για να κάνουμε μάθημα τέσσερα- πέντε σπίτια. Σήμερα στο δημοτικό και στο νηπιαγωγείο θα είναι 150 παιδιά…»

Ωστόσο, παρά την μείωση του μαθητικού δυναμικού από τη δεκαετία του ‘60 και μετά, τα Λιβάδια δεν έχασαν την ζωντάνια τους και συνεχίζουν να κρατούν τις παραδοσιακές αξίες ζωής, και ιδιαίτερα της φιλοξενίας, που μεταφέρονται από τους προηγούμενους στους επόμενους.

Έτσι σήμερα, επί συνόλου 2.000 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, επέλεξαν για μόνιμη κατοικία τους το χωριό πάνω από 1500 άνθρωποι και από αυτούς οι 800-1000 είναι κάτω των 40 χρόνων. 

Πηγή: madeincreta.gr και www.star.gr
Share it:

ΕΛΛΑΔΑ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Post A Comment: