Αυτό θα είναι το πιο ΨΥΧΡΟ καλοκαίρι ;

Share it:
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014
Ως πριν λίγες ημέρες, όλα τα προγνωστικά στοιχεία αλλά και τα μοντέλα πρόγνωσης καιρού, έδειχναν ότι το φετινό καλοκαίρι θα κυλίσει με αρκετούς καύσωνες και πολύ ζέστη σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα.


Αυτά τα στοιχεία πλέον, φαίνεται να χάνουν την αξιοπιστία τους σύμφωνα με τις νεότερες αναλύσεις σε όλα τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μοντέλα πρόγνωσης καιρού. Όλη η ανάλυση, βασίζεται πάνω στις καιρικές συνθήκες που συνέθεσαν το σκηνικό του καιρού κατά τον μήνα Μάιο σε όλη το βόρειο ημισφαίριο, στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα.

Παρατηρήθηκαν περισσότερο βόρειοι, βορειοδυτικοί κ δυτικοί άνεμοι, παρά νοτιάδες και νοτιοδυτικοί άνεμοι. Έτσι δικαιολογείται και το γεγονός πως ως τώρα δεν νιώσαμε στην χώρα μας ιδιαίτερη ζέστη, αντίθετα όμως είχαμε αρκετές βροχές, καταιγίδες και ψύχρα ως και κρύο σε πολλές ημιορεινές περιοχές για την εποχή που διανύουμε.

Ήδη μπήκαμε στον Ιούνιο και ο καιρός δεν θυμίζει σε τίποτα καλοκαίρι. Αντίθετα σε όλη την Ελλάδα παρατηρούνται θερμοκρασίες αρκετούς βαθμούς Κελσίου κάτω απ τν μέσο όρο θερμοκρασιών για τις αρχές Ιουνίου. Συγκεκριμένα στην βόρεια Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες ο υδράργυρος με δυσκολία αγγίζει τους 23-24 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι βόρειοι, βορειοδυτικοί άνεμοι, έχουν μεταφέρει σε όλη την Ελλάδα, ψυχρότερες αέριες μάζες από την βόρεια, βορειοδυτική Ευρώπη.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, στην Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά και σε χώρες στα βάθη της Ασίας, ακόμα όμως και σε περιοχές της Ρωσίας, παρατηρήθηκαν πρόωροι καύσωνες με θερμοκρασίες άνω των 40oC, ήδη από τα μέσα του Μάη.

Συμπερασματικά λοιπόν και ύστερα από αυτή την ξαφνική αλλά σταθερή όπως όλα δείχνουν αλλαγή των προγνωστικών στοιχείων των μοντέλων καιρού, φαίνεται πως το φετινό καλοκαίρι θα είναι ψυχρό, ωστόσο θα έχει και κάποια διαστήματα με μικρούς καύσωνες κυρίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ο Ιούνιος δείχνει να είναι ένας μήνας όχι τόσο ζεστός, με πολλές καταιγίδες σε αρκετά μεγάλο μέρος της Ελλάδας.

Πάντως, αν και το περσινό καλοκαίρι δεν χαρακτηρίστηκε τόσο θερμό, το φετινό καλοκαίρι φαίνεται να είναι ψυχρό σε μεγάλο τμήμα τόσο της Ευρώπης όσο και της Ελλάδας.

πηγη www.athensmagazine.gr

Share it:

ΕΛΛΑΔΑ

Post A Comment: