ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ! Ο κόσμος χάνει τη μάχη με τον ιό Εμπολα

Share it:

Εξι μήνες μετά την έναρξη της επιδημίας του ιού Εμπολα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απηύθυναν μια σκληρή προειδοποίηση, ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών.


«Ο κόσμος χάνει τη μάχη εναντίον της πιο βαριάς επιδημίας Εμπολα της ιστορίας» δήλωσε η Joanne Liu, πρόεδρος της διεθνούς οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
«Τα κράτη δείχνουν ένα είδος διεθνούς απραξίας» συνέχισε.

Μετά την προειδοποίηση του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας, στις 8 Αυγούστου, πράγματι, δεν υπήρξε  «επαρκής αντίδραση» με μορφή επείγοντος για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο ιός προκάλεσε ήδη τον θάνατο σε 1.550 άτομα, κυρίως στη Γουινέα, Λιβερία και Σιέρα Λεόνε ενώ 3.500 προσβλήθηκαν από τον ιό.

«Οι υποσχέσεις χρηματοδότησης και διάθεσης ειδικών δεν επαρκούν. Οι κυβερνήσεις που μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση έχουν την πολιτική και ανθρωπιστική υποχρέωση να δώσουν μια συγκεκριμένη απάντηση σε αυτή την καταστροφή.

 Αντί να περιορίζονται στο να διαχειρίζονται την άφιξη ενός πιθανού ασθενούς στη χώρα τους, θα έπρεπε να δράσουν εκεί που χρειάζεται, στην Ανατολική Αφρική» πρόσθεσε.


«Το θέμα είναι να απαντήσουμε μαζικά για να σταματήσουμε την επιδημία» δήλωσε από την πλευρά του ο δόκτωρ Thomas Frieden, διευθυντής του αμερικανικού κέντρου ελέγχου και πρόληψης των ασθενειών (CDC) και διαβεβαίωσε ότι «ξέρουμε πώς να σταματήσουμε τον Εμπολα».

Τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Διεθνούς Τράπεζας  Jim Yong-Kim καταδίκασε την απουσία διεθνούς αντίδρασης. «Η κρίση που εξαπλώνεται κάτω από τα μάτια μας οφείλεται λιγότερο στον ίδιο τον ιό και περισσότερο στις θανατηφόρες προκαταλήψεις που οδήγησαν σε μια καταστροφικά ακατάλληλη απάντηση στην επιδημία» έγραψε σε άρθρο του στην «Washington Post».

Πέμπτη και Παρασκευή μια διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην Γενεύη, έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προκειμένου να καθοριστούν οι πειραματικές θεραπείες που μπορούν να αντιμετωπίσουν την επιδημία. Το φάρμακο Zmapp, το οποίο έχει δοκιμαστεί σε 18 χιμπατζήδες και τους έχει θεραπεύσει δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ σε άνθρωπο, θυμίζει σε άρθρο του το «Time». Χορηγήθηκε σε 7 ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον ιό Εμπολα και οι δύο από αυτούς πέθαναν. 

Η αμερικανική κυβέρνηση υπέγραψε πάντως ένα συμβόλαιο 25 εκατομμυρίων δολαρίων με την φαρμακοβιομηχανία Mapp Biopharmaceutical Inc, η οποία παρασκευάζει το συγκεκριμένο φάρμακο, προκειμένου να ξεκινήσει η παραγωγή του.

 Επίσης το Εθνικό Κέντρο Υγείας των ΗΠΑ NIH (National Institute of Health), ξεκίνησε την παραγωγή εμβολίων.

Share it:

ΔΙΕΘΝΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

Post A Comment: