ΔΙΑΒΑΣΤΕ ! Τι συνέπειες θα έχει για την Ελλάδα να μπει στην Τράπεζα BRICS

Share it:
Η συμμαχία των BRICS έχει στόχο να βρεθεί ένα αντίβαρο στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα από τις χώρες που συμμετέχουν.


Και από την άποψη αυτή, οποιαδήποτε σκέψη της Ελλάδας θα έθετε ένα σοβαρό πρόβλημα για την χώρα, στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους-δανειστές της Δύσης, αφού το ΔΝΤ είναι ένας από τους θεσμούς που δανείζουν την Ελλάδα.

Εξάλλου, η ιδέα αυτή θέτει εκ νέου το ερώτημα για την Ελλάδα: Με τους BRICS ή με τη Δύση;

Η Ρωσία πρότεινε να συνεργαστούμε με τους BRICS
Σύμφωνα με τις γνωστές πληροφορίες, στην Ελλάδα προτάθηκε να γίνει το 6ο μέλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRRICS, κατά τη διάρκεια ενός τηλεφωνήματος μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υφυπουργού Οικονομικών της Ρωσίας Σεργκέι Στόρτσακ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Στόρτσακ παραχώρησε και σχετική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέσω της οποίας απηύθυνε πρόσκληση στην Ελλάδα να συμμετάσχει ως μέλος στην υπό διαμόρφωση νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Η Ελλάδα γνωστοποίησε το τηλεφώνημα την προηγούμενη Κυριακή, μια ημέρα πριν το κρίσιμο Γιουρογκρούπ που έγινε στις Βρυξέλλες.
Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου, εξέφρασε «την ευχάριστη έκπληξή του», το «ενδιαφέρον» του και την δέσμευσή του «να εξετάσει με κάθε λεπτομέρεια αυτή την πρόταση».

Οι χώρες BRICS ανακοίνωσαν τον Ιούλιο του 2014 τη δημιουργία μιας νέας Τράπεζας, η οποία θα έχει έδρα στη Σανγκάη, και θα προορίζεται στο να χρηματοδοτεί μεγάλα έργα υποδομών των αναπτυσσόμενων χωρών που συμμετέχουν. Είναι επίσης μια προσπάθεια να ανατρέψουν την παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση, ειδικά το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Τσίπρας στις 18 Ιουνίου στην Πετρούπολη για BRICS

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας θα συζητήσει με ανώτατα στελέχη των BRICS για το θέμα κατά τη διάρκεια ενός Οικονομικού Φόρουμ που θα γίνει στην Αγία Πετρούπολη  από τις 18 ως τις 20 Ιουνίου.

Βάζουν τον Ρουμελιώτη να διερευνήσει τα ρούβλια των... BRICS
Η σαφής πρόθεση της κυβέρνησης να διερευνήσει τις δυνατότητες συμμετοχής της Ελλάδας στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS (New Development Bank) μετά τη σχετική πρόταση που υποβλήθηκε προς τη χώρα μας, διατυπώθηκε κατά τη συνάντηση που είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης με το ΔΣ του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης όρισε ως υπεύθυνο για την διερεύνηση των δυνατοτήτων αυτών τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη, πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Διαβάστε περισσότερα στο : www.athensmagazine.gr
Share it:

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Post A Comment: